Zomer outreach 2016

Summer outreach 2016

Dit jaar gingen we opnieuw naar Polen voor een zomer evangelisatie actie. Deze keer voor het eerst interkerkelijk onder de vlag van de stichting Phileo.
De bedoeling was (en is altijd geweest) om met hele gezinnen erop uit te gaan, om zo als gezin evangelisatie te bedrijven. Uiteindelijk vertrokken we met 7 gezinnen en 3 losse deelnemers naar Polen. In totaal 29 personen uit 3 verschillende kerken.

Al met al dus toch een beetje spannend omdat niet iedereen elkaar kende, gingen we op pad en kwamen aan in Polen om hier zo’n 8 dagen te zijn.

Deze week organiseerden we twee maal een outreach in twee dorpen. Het eerste dorp waar we begonnen was Boguszów-Gorce.
Op zondag gingen we van start met een gezamenlijke dienst met de lokale kerk. (Voor het werk van de stichting werken we altijd samen met de lokale kerken)
Na de lunch werd meteen begonnen met het opbouwen van alle activiteiten. We hadden een klein centraal park tot onze beschikking waar we allerlei leuke activiteiten aanboden.
Denk aan een springkussen, sporten, knutselen voor kinderen, schminken van gezichten, oudhollandse spelletjes, dans/drama, getuigenissen, poffertjes bakken, we bieden koffie/thee/water aan en hebben een gebedstent. Verder werd er omheen op straat geëvangeliseerd en werden mensen uitgenodigd om naar de speciale avonddiensten te komen.
In de avonddiensten bouwden we een drie daags thema uit over God de Vader, Jezus de Zoon en de Heilige Geest. Naast ons team uit Nederland waren er bij elkaar zo’n 60 Polen die ons in de week hebben geholpen, en natuurlijk een aantal vertalers.

IMG_2477 IMG_2478 IMG_2480

Net als in eerdere jaren zagen we dat het de eerste dag wat stilletjes was, en dat het de tweede en derde dag aantrok. We spraken met redelijk wat mensen en véél kinderen. We deelden getuigenissen op de straat via de centrale geluid installatie, vertelden het evangelie aan kinderen via straat theater, en deden wat mini preekjes.

IMG_2485 IMG_2496 IMG_2518

In de avonddiensten (en overdag) mochten we diverse mensen tot Jezus leiden. Geen grote aantallen, maar dat wisten we vooraf al. In Polen gaat dit stap voor stap omdat de persoonlijke gevolgen voor een keuze voor Jezus (buiten de katholieke kerk om) soms groot zijn.
Daarnaast zou een grote stroom mensen die tot geloof komen ook niet gedragen kunnen worden door de kleine lokale kerk. Dus God weet wat Hij doet en is in controle!

13640869_1128717960527019_4951966968993126386_o 29 13754404_10208632568204989_265576210058477950_n

Ook mochten we bidden voor de zieken. We zagen diverse mensen genezen na handoplegging en ook bevrijding vond plaats. God is goed! Later hoorden we ook getuigenissen van mensen die genezen waren, en die dit kwamen vertellen.

Na drie dagen op deze manier bezig geweest te zijn, was het tijd voor een dag pauze 🙂 We gingen met de hele groep naar het wintersport plaatsje Karpacz. We bekeken daar een oud houten kerkje dat is overgebracht uit Noorwegen (de Wang kerk). We wandelden wat langs wat winkeltjes, genoten van het uitzicht etc.
Toen was het tijd voor de rodelbaan! De kinderen genoten volop, en ook de volwassenen gedroegen zich weer als kinderen 🙂 Na héél veel ritjes was het uiteindelijk tijd om weer naar ons hotel/gasthuis te gaan.

We verbleven met de hele groep uit Nederland in één huis dat volledig voor ons was. We pasten er precies in, en hadden per gezin één kamer met eigen badkamer en WC. Alle vertalers die bleven slapen hadden een kamer in het naastgelegen hotel waar ons huis bij hoort.

Vanaf donderdag begon het hele spektakel opnieuw, maar dan in Kamienna Gora. Dit dorp is iets groter dan Boguszów-Gorce en ligt 11 kilometer verderop. Ook hier boden we weer alle activiteiten aan op het centrale plein in het centrum. We ontmoetten weer veel mensen en kinderen, deelden de getuigenissen, evangeliseerden en boden een luisterend oor. Ook namen we delen van onze lunch mee om uit te delen aan de daklozen. We mochten ook hier weer mensen tot Jezus leiden, en voor mensen bidden op straat. Ook in de avonddiensten spraken we weer, en baden naderhand voor zieken.

Op zaterdag was het ritme iets anders omdat we die dag meehielpen met de maandelijkse ‘Street Church’. Dit is een activiteit van de lokale kerk in samenwerking met een speciaal hiervoor opgerichte stichting. Deze actie doet men normaal ook al, en is dus niet iets dat speciaal tijdens onze aanwezigheid georganiseerd is. Deze kerk is zelf ook al goed bezig! Tijdens dit maandelijkse evenement worden de daklozen op straat gevoed met een soort maaltijdsoep, worst van de gril, brood koffie/thee etc. Daarnaast wordt live gezongen, gepreekt, getuigenissen gedeeld etc.

13699940_774589819345172_9067006518754393357_n 13770302_774589832678504_8413841988474605312_n 13813658_774589846011836_6361260182201286166_n

De eerste twee uur die dag hielpen we hierbij mee, en vulden dit aan met onze activiteiten. Daarna draaiden we de boel om, maar uiteindelijk zijn we gewoon de hele middag gezamenlijk bezig geweest 😉

Het begon nog even spannend omdat kort na aanvang de hele evenementen stroom voorziening eruit klapte. Maar gelukkig konden we met een lang verlengsnoer uit een appartementje vlak naast het terrein van een kerklid stroom organiseren zodat we toch de hele middag door konden!

Al met al hebben we de hele week ook prima weer gehad en hadden we slechts één maal een bui ondanks alle voorspellingen dat het regelmatig zou regenen.
We hebben gratis reclame gekregen door een stukje in de internet krant in Kamienna Gora. De reacties waren overwegend positief, en de negatieve reacties werden weg geargumenteerd door commentaar dat we alleen maar Jezus predikten en alles gratis aanboden. Dat moest de katholieke kerk ter plaatse zich maar eens aantrekken en ervan leren werd gezegd 🙂 Bedenk dat dit dus door onbekenden over ons werd geschreven.

Na deze twee outreaches was iedereen een beetje moe, maar wel voldaan. De sfeer is goed gebleven, mensen hebben persoonlijke barrières overwonnen en waren positief verrast.
Bij een ongelukje met voetballen waarbij één van de kinderen een pols brak en direct geopereerd moest worden bleek de groep hecht geworden en er werd eenparig gebeden en meegeleefd. En wat denk je? Alles verliep zeer voorspoedig en na de operatie mocht ’s morgens al het ziekenhuis verlaten worden nadat eerst aangegeven was dat dit pas na 2-3 dagen zou mogen! God is goed!

We hebben weer mooie relaties mogen bouwen of verdiepen met elkaar. Zondag na de dienst ging iedereen weer terug naar huis. Hopelijk hebben we volgend jaar weer zo’n geweldig team!

Er zijn overigens nog veel meer foto’s gemaakt. Deze vind u op de website van Stichting Phileo www.phileo.nu , en op Facebook www.facebook.com/stichtingphileo

Ook een keer mee naar Polen op zendingsreis?

Laat het ons weten, en we informeren u over de mogelijkheden. (voor contact gegevens zie ‘Contact’ in het menu.) Voorwaarde is dat u wederom geboren bent, voldoende van de Engelse taal beheerst om te kunnen evangeliseren.
Wanneer we u niet persoonlijk kennen kunnen we om een referentie vragen van uw voorganger of gemeente leiding. De reis is overigens niet gratis. Meer info over de datum van volgende zomer en de prijs wordt later bekendgemaakt.