Kerstreis Polen 2017

Kerstactie Polen 2017

Dit jaar was het een beetje spannend. Zouden we genoeg fondsen bij elkaar krijgen om de actie te bekostigen?
Na wat perikelen dit jaar in sponsorende kerken verloor de stichting Phileo plotseling een deel van haar sponsors waarmee de acties betaald worden.
Juist dit jaar hadden we grootse plannen voor de kerstactie. We zouden naast het sinds vorig jaar verdubbeld aantal pakketten, óók wat extra’s gaan doen voor daklozen en zeer armen in Kamienna Gora. Ook wilden we graag wat doen voor het gezinshuis waarmee we in contact zijn gekomen dit jaar.
Na wat extra oproepen bleek God ook nu weer trouw te zijn en samen met wat gelden die we eerder dit jaar voor de kerstactie hadden gereserveerd kwamen we precies uit! God is goed!

We vertrokken deze keer met 5 mensen richting Polen. De reis verliep voorspoedig en dus kwamen we zonder problemen aan in Kamienna Gora. Na aankomst even inchecken in ons hotel en vervolgens even ergens eten. Na het eten hadden we wat tijd om bij te kletsen en kennis te maken met de voorganger en zijn vrouw. Dat was dan ook gelijk vrijwel de enige vrije tijd die we zouden hebben, want we hadden een vol programma voor de boeg!

Vrijdag was de hele dag gereserveerd om pakketten uit te delen in Swierzawa en omstreken. Deze keer bezochten we andere families dan de afgelopen jaren (die deze keer ook een pakket kregen, maar dan van de voorganger alleen). Daardoor krijgen we een beter beeld van alle mensen die een pakket ontvangen. Niet iedereen ziet er even arm uit, maar allemaal zitten ze in problemen waardoor ze écht een pakket nodig hebben. Sommigen gaan door moeilijke omstandigheden, en zijn daardoor ook erg dankbaar voor onze aandacht voor hun leven. We mogen met alle mensen bidden.
De voorganger benadrukt opnieuw dat de actie veel betekent voor de mensen die een pakket krijgen, en dat de aandacht en liefde die we hiermee laten zien erg welkom is. In totaal kregen met deze actie 57 mensen een pakket met voedsel, was er een kerstmaaltijd voor 45 mensen georganiseerd en kregen ook de kinderen daar een kinderpakket.

IMG_7521 IMG_7542 _DSC0114

Zaterdag was een volle dag. ’s morgens bezochten we eerst een gezinshuis. Daar brachten we cadeaus voor de kinderen. Ze kregen een hele verzameling bord spellen om zo met elkaar gezellige gezinsavonden te kunnen houden. Ook kregen ze bijbels, kinder- en tienerboeken met bijbelse verhalen. Dat dit mocht was op zich al bijzonder aangezien het een openbaar staatshuis betreft. Toch werd ook dit met veel interesse ontvangen! Na de tijd met cadeau’s hielden we voordat we weg gingen nog een sneeuwballen gevecht buiten met elkaar. Het was een leuke tijd zo!

IMG_7585 IMG_7577 IMG_7609

’s middags namen we deel aan een kerstdiner voor daklozen en zeer armen in Kamienna Gora. Hier waren tussen de 80-100 mensen aanwezig. Het team had een heerlijke maaltijd voor hen gemaakt en bediende alle mensen. Geweldig! Aan het einde kregen alle genodigden een pakketje mee met wat producten zoals handschoenen, koffie, thee, chocolade, een nieuw testament etc.

IMG_7648 IMG_7664 IMG_7671

Na dit evenement moesten we door naar Boguszów-Gorce. Hier werd een kort kerst evenement georganiseerd waar genodigden een voedselpakket op konden halen. Hier werden wat kerstliedjes gezongen, werd kort iets verteld en daarna was er koffie, thee, koekjes etc en konden mensen even met elkaar kletsen. Tussendoor konden de genodigden hun pakket ophalen.

IMG_7681 IMG_7683 IMG_0679

Zondagmorgen bezochten we de kerkdienst in Boguszów-Gorce. Björn mocht spreken. Na de lunch bezochten we een echtpaar thuis die wat vragen hadden naar aanleiding van de preek.

IMG_7697 IMG_7707 IMG_7708

Vervolgens moesten we ons haasten want we moesten naar het kinderfeest in Kamienna Gora. Hier waren 100 kinderen uitgenodigd met hun ouders.

Terwijl de kinderen allemaal leuke spelletjes deden kregen de ouders wat lekkers geserveerd in andere ruimtes van de kerk en konden zo op een aangename manier de tijd doorbrengen. Toen het bijna klaar was had men een verassing… Ze hadden een kerstman kostuum geregeld voor Björn en die werd geacht op die manier de kinderpakketten uit te delen.
Gelukkig ging dit allemaal goed, en wist Björn wat te verzinnen waardoor hij over het werk van de stichting en de liefde van Jezus voor de kinderen kon vertellen in dat pak. Op die manier werd het evangelie toch gebracht en bracht de kerstman vóór en namens de stichting de cadeaus in de kerk voor de kinderen. Het was een leuke tijd zo 🙂

25627162_1760138940665193_555035491636740212_o 25587858_1760138560665231_9081567057896633430_o 25588020_1760135907332163_2380554394330887853_o

Al met al een heel volle agenda voor 3 dagen Polen! Gelukkig hebben we veel kunnen zien en bijwonen. Omdat alles via de kerken verlopen is, kunnen zij goed de nazorg op zich nemen en mensen verder helpen. Later wordt er ook in Boguszów-Gorce nog een kinderfeest gehouden dat ook door Phileo samen met een andere stichting betaald wordt.

Namens alle medewerkers en voorgangers van de kerken in Polen willen we iedereen die bijgedragen heeft dit jaar heel hartelijk bedanken. Zonder uw gaven was dit allemaal niet mogelijk geweest!

Gods zegen,

Stichting Phileo